Energetsko certificiranje

energetski certifikatOd 01.01.2014. prilikom prodaje svaka samostojeća zgrada veća od 50 m2, te stan ili poslovni prostor koji se nalaze u zgradi većoj od 50m2 mora imati energetski certifikat. Za najam certifikat se mora ishoditi do 01.01.2016. Nekretnina se od 01.01.2014. ne može oglašavati u medijima ako nema valjan energetski certifikat, napravljen od strane ovlaštene firme.

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je dokument kojim se prikazuje energetska svojstva zgrade, te sadrži kriterije i energetske razrede po kojima svrstavamo izgrađene zgrade. Na certifikatu piše energetski razred s potrebnom toplinskom energijom za jednu godinu za neku specifičnu zgradu. Prema energetskom razredu se procjenjuje količina utrošene toplinske energije, te se ta vrijednost gleda kao okviran broj, ne uzima se kao točan podatak. Količina utrošene toplinske energije, točnije energetski razred je potrošena energija po kvadratnom metru, te se izražava u kWh/m2. Razredi se označavaju slovima od A do G, s tim da je G najlošiji energetski razred, A i A+ su najbolji.

energetski certifikat

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade.

energetski certifikat